Onze grasmatten legt u heel eenvoudig
Een gazon aanleggen met grasmatten is niet moeilijk. Sterker nog, met onze matten is het zeer eenvoudig. Met onze grasmatten heeft u geen tuinman nodig, maar kan u zelf het gazon leggen. U kunt natuurlijk ook gras zaaien, maar daar zitten nogal wat nadelen aan. Vogels pikken de zaden weg en onkruid kan erg hardnekkig zijn. Daarnaast hebben we hier in Vlaanderen geen heel droog klimaat en bij regen kunnen de zaden wegspoelen. Daarom kunt u beter kiezen voor het leggen van grasmatten. Wij telen gras dat uitzonderlijk hoog van kwaliteit én mooi donkergroen gekleurd is. Naast de kwaliteit is ook de prijs een goede reden om voor grasmatten van graszodenkopen.be te kiezen. Onze prijzen zijn bijvoorbeeld aanzienlijk lager dan bij het lokale tuincentra.
Stappenplan voor het zelf leggen van de grasmatten
Door ons stappenplan bestaande uit een vijftal stappen te volgen zorgt u voor een mooi gelegd gazon dat zich bovendien ook goed houdt.
1 – Oude gazon verwijderen en de grond losmaken
Om op een blanco canvas te kunnen beginnen met de aanleg van de matten is het van belang dat het oude gazon eerst verwijderd wordt. Het verwijderen daarvan kan op verschillende manieren. Oude graszoden kan u eenvoudig verwijderen met een zodensnijder. U kan het oude gras weg steken met een schep, omspitten met een schep of kapot frezen met een freesmachine. Maar wanneer kiest u nu welke methode voor het verwijderen van uw graszoden?
Wegsteken met een schop.
Oud gras wegsteken met behulp van een schop vergt een grote fysieke inspanning. Deze optie is dan ook alleen aan te raden bij een klein oppervlak en/of als de grasmat erg dun van structuur is.
Oud gras omspitten.
Hoewel het nog steeds hard werken is, is het oude gras omspitten met behulp een spade is al aanzienlijk eenvoudiger dan het afsteken. Een nadeel hiervan is dat het oude gras in de onderlaag van de bodem terecht komt. Hier gaat het groen composteren en kan de grond met verloop van tijd wat nazakken. Bij het omspitten van het liggende gazon zal het nieuwe gazon de dikte van de nieuwe mat hoger komen te liggen. Doorgaans is dit 2 tot 2,5 cm. Als het gazon hoger komt te liggen kan het zijn dat het minder goed op de omgeving, zoals het terras, aansluit.
Frezen
Oud gras kapot frezen zorgt in ieder geval voor minder fysiek werk dan het gras omspitten. Wel is het zo dat de freesmachine het oude gras in vele kleine stukjes maakt. Deze kleine stukjes maken het lastiger om het de ondergrond goed te egaliseren. Wat je kan doen is de polletjes van de grond afharken of het perceel enkele weken met rust te laten zodat aanzienlijk deel van het groen composteert.
Net als bij het omspitten zal bij het frezen de grond wat nazakken.
Een zodensnijder
Met een graszodensnijder kan eenvoudig en snel het oude gras los gesneden worden. Door de diepte in te stellen op de diepte van de wortels, meestal zo’n 2 tot 3 cm, worden gelijk alle oude wortels weggesneden. Het lossnijden gaat bijna net zo snel als het maaien van het gras met een handmaaier. Nadat het gras los is gesneden kan het losse gras eenvoudig in een kruiwagen afgevoerd worden.
Een zodensnijder kan u huren bij de betere verhuurbedrijven of bij de leverancier van uw graszoden. Het is wel aan te raden om vooraf te bellen of de machine beschikbaar is.
Afvoeren van de verwijderde graszoden
Kleine hoeveelheden grasmatten kan u goed afvoeren in de groene container of verwerken in uw composthoop. Als het om meer afval gaat kan u dit wegbrengen naar de milieustraat of gemeentelijke stort. Tegenwoordig wordt ook steeds vaker een lege big bag van 1 m3 besteld die u vol kan stoppen met het verwijderde gras. Deze zak wordt dan door een afvalverwerker opgehaald. Als u grasmatten van een groot oppervlakte verwijderd kan u het beste een afvalcontainer laten komen of uw grondwerker vragen de grasmatten af te voeren.
2 – Egaliseren van de bodem
Bij het egaliseren van de bodem kunt u gebruikmaken van een hark. Veelal gebruiken mensen hierbij de hark met de tanden naar benden. Voor het losmaken van de ondergrond is dat een goede methode, maar bij het egaliseren werkt dit niet optimaal. Bij het egaliseren kunt u beter de tanden naar boden richten zodat u met de vlakke kant over de grond strijkt. Alternatieven voor de hark zijn bijvoorbeeld een lat of een waterpas. Door een strijkende beweging te maken kan u daarmee de grond vlak maken. Ons advies is het gebruik van een hooihark.
Als de grond te los is en het egaliseren daardoor niet goed lukt dan kan het walsen uitkomst bieden. Voordat u een wals huurt kunt u proberen over de grond heen te lopen en deze hierbij aan te drukken. Werkt dat niet, dan kan u de grond alsnog vlak maken met behulp van een wals.
De grasmatten die wij leveren zijn zo’n 2 a 3 cm dik. Het is daarom van belang dat de ondergrond ook 2 tot 3 cm dieper ligt dan het aangrenzende gazon of de straat. Door de graszoden op de juiste diepte te leggen krijgt u een mooie overgang op de omgeving.
3 – Nieuwe grasmatten leggen
Nu het voorwerk gedaan is kan begonnen worden met het daadwerkelijk leggen van de grasmatten. Leg de mat op de grond aansluitend op de andere grasmatten. Rol deze vervolgens eenvoudig uit. Het kan zijn dat door het betreden van de ondergrond toch wat oneffenheden ontstaan. Deze kan u tijdens het leggen van de grasmatten gaandeweg weer egaliseren.
Uitdagingen tijdens het leggen van de graszoden
Gedurende het proces kan u tegen uitdagingen aanlopen, bijvoorbeeld doordat een strook eindigt tegen een muur. Dat bemoeilijkt het afsnijden van het uiteinde van de mat. In dit geval kan u er beter voor kiezen de grasmat uit te rollen vanaf de muur zodat deze eindigt op een andere grasmat. Het afsnijden kan overigens simpelweg met een gekarteld broodmes.
Waar wij regelmatig vragen over krijgen is het op elkaar aansluiten van twee zoden. Een eenvoudig methode om deze perfect op elkaar aan te sluiten is de zoden over elkaar heen leggen en vervolgens door beide heen te snijden. Vervolgens verwijderd uit het ondergelegen gras en voilà.
Snijverlies voorkomen
Veelal ontstaan lege plekken in het gazon die niet meer op te vullen zijn met volledige grasmatten. Dat zien we bijvoorbeeld vaak terug langs muren of hekwerk. Om dat op te vullen is het noodzakelijk om uw grasmatten in losse delen te snijden. Ons advies is om de graszode dwars op het op te vullen stuk te leggen en deze vervolgens af te snijden. Hiermee voorkomt u onnodige snijverlies en kan u zoveel mogelijk van uw grasmatten daadwerkelijk gebruiken.
4 – Nadat de graszoden gelegd zijn
Na de aanleg van uw gazon adviseren wij een tweetal acties te ondernemen. Daarmee zorgt u ervoor dat u nieuwe gazon op een gezonde wijze door kan groeien.
Gazon aandrukken
Nu uw gras ligt is het van belang dit goed aan te drukken. U kan daarvoor stevig over de naden lopen om deze goed op elkaar aan te drukken of u kan ervoor kiezen het gazon stevig aan te drukken met een wals.
Aanlegbemesting
Door aanlegbemesting toe te passen zorgt u ervoor dat uw grasmat sneller aan de ondergrond vast kan groeien. Hierdoor is het mogelijk uw nieuwe gazon sneller te betreden. Bij het aanbrengen van de bemesting is het van belang deze gelijkmatig over het gazon te verdelen. Dat kan u doen door de bemesting al lopende door uw vingers op het gazon te laten vallen. Door het tussen de vingers door te laten vallen krijgt u een gelijkmatiger verdeling van de bemesting dan bij het maken van een strooibeweging. Daarom raden wij het af om met de hand te strooien.
5 – Onderhoud van het gazon in de eerste weken
Om uw grasmatten gezond te houden en goed te laten groeien is het onderhoud in de eerste werken van groot belang. Houdt daarbij rekening met de weersomstandigheden. Zorg bijvoorbeeld dat u bij warm en droog weer dagelijks sproeit. Na twee a drie weken kunt u dit afbouwen.
Het gazon mag direct na de aanleg betreden worden, maar doe dit nog niet te intensief. Wacht twee weken voordat het gras geschikt is voor intensief gebruik.
Om uw gras een mooie dichte structuur en goede kleur te geven kan u na vier weken beginnen met het toepassen van onderhoudsbemesting.
Als het gras een hoogte rond de 8 cm bereikt mag u gaan maaien. Stel uw grasmaaier daarbij in op een hoogte van zo’n 4 a 5 cm. Na de derde keer maaien mag u deze hoogte verlagen.
Het complete stappenplan in beeld
Wilt u naast het geschreven stappenplan zien hoe wij te werk gaan? Bekijk dan onderstaande video vol tips, waarin u ziet hoe onze gras expert te werk gaat bij de aanleg van grasmatten! Wilt u graag meer instructie- en/of informatievideo’s zien over alles wat betrekking heeft op grasmatten en gazon? Bekijk dan hier ons volledige videokanaal.